KIEHL BLUTOXOL Płynny koncentrat myjąco-dezynfekcyjny dla obszaru spożywczego
KIEHL BLUTOXOL to alkaliczny, szybkodziatający środek do dezynfekcji kuchni. Umieszczony w wykazie DVG (Niemieckiego Stowarzyszenia Medycyny Weterynaryjnej) dla badañ w temp. 20°C i 10°C. Dlatego nadaje się także do pomieszczeñ chłodniczych. Usuwa tłuszcze, oleje i białko pochodzenia roślinnego i zwierzęcego przy równoczesnej dezynfekcji.
KIEHL BLUTOXOL to alkaliczny, szybkodziatający środek do dezynfekcji kuchni. Umieszczony w wykazie DVG (Niemieckiego Stowarzyszenia Medycyny Weterynaryjnej) dla badañ w temp. 20°C i 10°C. Dlatego nadaje się także do pomieszczeñ chłodniczych. Usuwa tłuszcze, oleje i białko pochodzenia roślinnego i zwierzęcego przy równoczesnej dezynfekcji. Wolny od substancji zapachowych. Skuteczny wobec bakterii salmonelli i listerii Spełnia wymogi norm europejskich: EN 1040, EN 1275, EN 1276, EN 1650 i EN 13697. Zaświadcza się o braku zastrzeżeñ co do stosowania ww. produktu w obszarze spożywczym.
OBSZAR ZASTOSOWANIA
Do mycia i dezynfekcji wodo- i zasadoodpornych podłóg, ścian i powierzchni roboczych oraz sprzętu kuchennego (np. maszyn do lodów, krajalnic) w zakładach przemysłu spożywczego. Nie stosowaæ do powierzchni wrażliwych na zasady!
SPOSÓB UŻYCIA
Przed pierwszym użyciem należy sprawdziæ w niewidocznym miejscu odpornośæ materiału na działanie produktu.
1 doza (główka dozująca) = 25 ml
Mycie bieżące (Mycie dezynfekujące)/ Metoda mycia pianą:
Przygotowanie roztworu roboczego:
- 500 ml butelkę ze spryskiwaczem pianowym napełniæ zimną wodą do zaznaczonego miejsca i dolaæ 1 dozę Blutoxolu z butelki z koncentratem lub dozowaæ za pomocą dozownika DosiExpress.
- 500 ml butelkę ze spryskiwaczem pianowym napełniæ za pomocą odpowiedniego systemu dozującego KIEHLA (np.DosiStation.DosiJet).Dozowanie: patrz tabela.
- 2 L lub 5 L kanister napełniæ za pomocą odpowiedniego systemu dozującego KIEHLA (np. Arcantec.DosiJet). Dozowanie: patrz tabela.
Mycie dezynfekujące powierzchni w procesie mycia pianą:
Ściereczkę zwykłą lub z mikrofazy pokryæ pianą i czyściæ nią powierzchnię. Zabrudzoną Ściereczkę wypłukaæ w wodzie. Powierzchnie i sprzęty kuchenne mające bezpośredni kontakt z żywnością należy po przeprowadzeniu mycia dezynfekującego wielokrotnie spłukaæ gorącą wodą pitną (40°C - 60°C, 8-16 L na m2).
Mycie gruntowne (Dezynfekcja z szorowaniem):
Maszyna jednotarczowa i odkurzacz wodny: 400 ml na 8 L zimnej wody. W przypadku nawarstwionych zabrudzeñ tłuszczowych i białkowych Blutoxol w odpowiednim stężeniu (zimny) nanieśæ na powierzchnię a podczas szorowania podłogi stosowaæ gorącą wodę ze zbiornika maszyny.
Obszar mało obciążony |
|||
Bakteriobójczy |
Grzybobójczy |
||
30 min. |
60 min. |
30 min. |
60 min. |
Art. spożywcze pochodzenia zwierzęcego oprócz mleka włącznie z kuchniami przemysłowymi. |
|||
3,0 V-% |
2,5 V-% |
1,5 V-% |
0,5 V-% |
Mleko i produkty mleczne |
|||
3,0 V-% |
2,5 V-% |
1,5 V-% |
0,5 V-% |
Obszar bardzo obciążony |
|||
Bakteriobójczy |
Grzybobójczy |
||
30 min. |
60 min. |
30 min. |
60 min. |
Art. spożywcze pochodzenia zwierzęcego oprócz mleka włącznie z kuchniami przemysłowymi. |
|||
4,5 V-% |
3,5 V-% |
1,5 V-% |
1,5 V-% |
Mleko i produkty mleczne |
|||
3,0 V-% |
2,5 V-% |
1,5 V-% |
1,5 V-% |
Nie ponosimy odpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku niewłaściwego stosowania produktu. Płyn do mycia dezynfekującego stosowaæ zgodnie z przeznaczeniem. Przed użyciem zapoznaæ się z oznakowaniem produktu i dołączoną ulotką.
Kryteria testowe |
Stężenie |
Czas działania |
Skutecznośæ |
EN 1040 (bakteriobójczy) Faza 1 Test bazowy |
1 % (100 ml) w 10 L wody |
5 min. |
Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus |
EN 1275 (drożdżobójczy) Faza 1 Test bazowy |
1 % (100 ml) w 10 L wody |
5 min. |
Candida albicans |
EN 1276 (bakteriobójczy), Faza 2 / etap 1 |
2% (200 ml) w 10 L wody |
5 min. |
Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus (włącznie z MRSA), Escherichia coli, Enterococus hirae |
EN 13697 (bakteriobójczy), Faza 2 I etap 2 z niewielkim (clean conditions) organicznym obciążeniem i wysokim (dirty conditions) organicznym obciążeniem |
5% (500 ml) w 10 L wody |
30 min. |
Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus (włącznie z MRSA), Escherichia coli, Enterococus hirae, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium |
EN 13697 (drożdżobójczy), Faza 2 I etap 2 z nieznacznym (clean conditions) organicznym obciążeniem i wysokim (dirty conditions) organicznym obciążeniem |
3% (300 ml) w 10 L wody |
15 min. |
Candida albicans leilik. |
ZUŻYCIE NA M2
Mycie dezynfekujące: 0,5-3,75 ml w zależności od zastosowanego stężenia Dezynfekcja z szorowaniem: 16 ml
Metoda mycia pianą: 0,3-1 ml
Produkt nie jest produktem konsumenckim w myśl dyrektywy 1999/44/WE Art. 1!