Ozonowanie wody

Czym jest ozon?

Ozon jest cząsteczką nieorganiczną, która stanowi odmienną formę tlenu. Zjawisko występowania w tym samym stanie skupienia różnych odmian tego samego pierwiastka nazywane jest alotropią. O ile w stanie wolnym tlen składa się z dwóch atomów (O2), to każda cząsteczka ozonu zawiera aż trzy atomy tlenu (O3). Ozon różni się od tlenu także wyglądem. Jest to bladoniebieski gaz, który tworzy się naturalnie w atmosferze. To, co go wyróżnia to charakterystyczny zapach. Ozon powstaje m.in. w trakcie wyładowań atmosferycznych. To za jego sprawą przejściu burzy z piorunami powietrze ma charakterystyczny, świeży i czysty zapach.

.

Dlaczego ozon jest używany do oczyszczania wody?

Ozon jest silnym utleniaczem. W efekcie zastosowania metody ozonowania wody gaz rozpuszczany jest w wodzie. Podczas tego procesu wytwarza się specyficzny biocyd, czyli substancja używana do zwalczania szkodliwych organizmów. Biocyd powstały w wyniku ozonowania wody ma szerokie spektrum działania. Niszczy więc on wszystkie bakterie, wirusy i cysty. Z uwagi na swoją skuteczność oczyszczanie wody ozonem jest stosowane komercyjnie do uzdatniania wody pitnej już od 1904 roku.

Jak działa uzdatnianie wody ozonem?

Ozon jest obecnie jednym z najsilniejszych utleniaczy dopuszczonym do użytku. Jedyną silniejszą substancją jest fluor. Jednak jego użycie jest zabronione w wielu miejscach i podczas wielu procesów. Jako środek utleniający jest o 51% silniejszy od chloru, który np. jest powszechnie wykorzystywany do oczyszczania wody w basenach. Co więcej, współczynnik zabijania bakterii i wirusów przez ozon jest ponad 3 razy szybszy. Ozon zawdzięcza swoją skuteczność biobójczą zdolności do utleniania materiału organicznego w błonach bakteryjnych. Osłabia to ich ścianki komórkowe i prowadzi do pęknięcia całej komórki. W efekcie powoduje to natychmiastową śmierć wirusa lub bakterii.

W przeciwieństwie do ozonu chlor i wszystkie inne utleniające i nieutleniające środki do dezynfekcji wody muszą być przetransportowane przez błonę komórkową. Dopiero wewnątrz komórki zakłócają one mechanizm reprodukcji jądrowej. W efekcie skutkuje to znacznie mniejszą biobójczością i ma wpływ na ich wydajność.

Ozon samodzielnie radzi sobie ze ścianami komórkowymi. To z tego powodu jest on w stanie zniszczyć wszystkie bakterie, glony i biofilmy (skupiska bakterii i grzybów). Następuje to bez ryzyka powstania oporności lub odporności. Nawet najbardziej problematyczne wodne mikroorganizmy, takie jak Streptococcus fecalis czy E. coli, których pojawienie się w wodzie może powodować poważne problemy zdrowotne, są łatwo i szybko inaktywowane przez ozon.

Co ciekawe ozonowanie wody jest wyjątkowo skuteczne w walce z wirusami. Chociaż wirusy są bardziej odporne na niszczące działanie ozonu niż bakterie, to inaktywacja wirusów jest łatwiejsza przy ozonowaniu niż np. przy halogenowaniu.

Ozonowanie wody w domu

Profesjonalne ozonatory były do tej pory przeznaczone raczej do użytku przemysłowego. Jednak aktualnie coraz częściej maszyny do wytwarzania ozonu lub ozonowania wody pojawiają się na rynku komercyjnym. Generator ozonu, może raczej nie jest w przeciętnym domu produktem pierwszej potrzeby, jednakże kompaktowe ozonatory stają się coraz popularniejsze. Świetnym przykładem może być np. ozonator wody marki Tersano. Pozwala on na wytworzenie własnego, domowego środka do odkażania powierzchni. Woda ozonowana może być też wykorzystywana w celu płukania żywności i różnych produktów mających kontakt z żywnością.

 Domowy ozonator wody Tersano

Trochę bardziej kosztowne aniżeli ozonatory Tersano są urządzenia odpowiedzialne za ozonowanie wody z kranu. Ich zaletą jest to, że nie potrzebują zewnętrznego zasilania. Ozonowanie wody zachodzi na bieżąco, w trakcie jej przepływu. Urządzenie po odkręceniu zimnej wody uruchamia turbinę, która napędzając wewnętrzny generator, wytwarza gaz. To rozwiązanie sprawdzi się do bieżącego płukania produktów. Niestety z uwagi na szybki rozpad ozonu zawartego w wodzie na tlen, raczej nie sprawdzi się podczas dezynfekcji powierzchni.

Czy ozonowana woda jest bezpieczna?

Ozonowana woda jest w pełni bezpieczna. Utlenianie jest naturalnym procesem i eliminuje potrzebę stosowania środków chemicznych. Technologia oczyszczanie wody ozonem jest stosowane na całym świecie od wielu lat. Proces ozonowania wody wykorzystują także duże koncerny jak na przykład Coca-Cola.

Czy ozonowanie wody na bilans wodny?

Ozon ma neutralne pH (około 7,0), więc nie wpływa na pH wody. Nie zawiera on też wapnia ani zasadowych substancji. Nie wpływa więc w najmniejszym stopniu na bilans wodny.

Zalety ozonowania wody

Ozonowanie wody usuwa śladowe ilości rozpuszczonych metali. Dzięki temu pozbędziemy się z wody takich substancji jak żelazo, mangan i miedź. Ozon utlenia je do najwyższego stopnia. W efekcie są one wytrącane z wody i możemy je swobodnie usunąć przez klasyczną filtrację.

Jak już wspomniano wcześniej, ozon wykazuje wysoką skuteczność biobójczą. To właśnie dzięki temu ozon wykorzystywany jest w różnego rodzaju ozonatorach i generatorach ozonu. Odpowiadają one za usuwanie bakterii, wirusów, grzybów, pleśni, a nawet przykrych zapachów.

Dezynfekcja ozonem, a ekologia

Gaz ozonowy wytwarzany jest całkowicie bez użycia chemikaliów. Jest to niewyobrażalna korzyść dla środowiska. Wybierając dezynfekcję powierzchni ozonem, ograniczamy w istotny sposób powstawanie nowych zanieczyszczeń. Warto zaznaczyć, że ozon jest wysoce reaktywny. To z tego powodu po rozpuszczeniu go w wodzie ma bardzo krótki okres półtrwania. Naturalną reakcją ozonu (O3) jest powrót do formy tlenu (O2). Ten czas reakcji wynosi zazwyczaj 10-20 minut w 20ºC. Oznacza to, że po dezynfekcji powierzchni ozonowana woda wraca do naturalnej postaci i możemy ją całkowicie bezpiecznie spłukać do kanalizacji. Co więcej, ozonowanie wykorzystywane jest do dezynfekcji ścieków. Ozonowanie ścieków prowadzi do usunięcia z wody mikrozanieczyszczeń, środków powierzchniowo-czynnych, a także osadów. Niestety jednak ozonowanie nie jest aż tak popularne, jak dezynfekcja ścieków chlorem. Chlor stanowi najtańszą metodę dezynfekcji, ale niestety w przeciwieństwie do procesu ozonowania nie jego on obojętny dla środowiska.

Wykorzystanie ozonowania wody w przemyśle spożywczym?

Ozon jest używany od ponad 100 lat jako środek konserwujący żywność i składniki żywności. Powszechnie stosuje się go także do oczyszczania w browarnictwie, kontroli zapachu i terapii medycznej.

Ozon jest w stanie zniszczyć wszystkie bakterie, glony i biofilmy. Jego wykorzystanie nie niesie ryzyka wystąpienia odporności lub gromadzenia się toksycznych pozostałości. Dzięki temu ozon jest idealnym wyborem do bezpośredniego zastosowania w żywności i napojach.

Ozon jest silnym środkiem odkażającym i odymiającym. Może być więc także stosowany do odkażania żywności w magazynach i podczas transportu. W efekcie ograniczymy powstawanie bakterii, pleśni i drożdży na powierzchni żywności. Możemy też nim skutecznie zwalczać owady. Ozonowanie może też wyeliminować niepożądany zapach wytwarzany przez bakterie i chemicznie usunąć gaz etylenowy.

Ogólna praktyka czyszczenia świeżych owoców i warzyw polega na ich myciu w wodzie ozonowanej. Wykorzystana do mycia woda ozonowana jest wychwytywana i oczyszczana przez filtrację i ponowne ozonowanie. Uzdatniona poprzez ten proces woda jest wolna od bakterii, koloru i zawieszonych ciał stałych. Wpisuje się to w procedury recyklingu, mające na celu zmniejszenie zużycia wody.

Ozon jest również powszechnie stosowany do dezynfekcji butelkowanej wody pitnej. Ozon jest szczególnie rozpuszczalny w wodzie; skutecznie zabija mikroorganizmy poprzez utlenianie ich błon komórkowych. Ozon ma wyjątkową właściwość samo rozkładu i nie pozostawia toksycznych pozostałości. Ta cecha daje rozlewniom możliwość dezynfekcji wody pitnej i przedłużenia okresu jej przydatności, bez stosowania niepotrzebnej chemii.

Jak działają ozonatory wody?

Ozon w generatorach ozonu powstaje w ten sam sposób, w jaki pojawia się w naturalnym środowisku. W atmosferze pojawia się w wyniku wyładowania elektrycznego podczas burzy. Nowoczesne, profesjonalne ozonatory tworzą i zamykają burzę w swoim wnętrzu. Ta metoda generowania ozonu powstaje w wyniku wyładowania koronowego. W efekcie wysokie napięcie przepływa przez strumień gazu zawierający tlen. Energia wysokiego napięcia rozszczepia cząsteczkę tlenu (O2) na dwa atomy tlenu (O) - które łączą się ze zwykłymi cząsteczkami tlenu (O2), tworząc w ten sposób ozon (O3).

Ozon może również powstawać w pobliżu niektórych typów lamp ultrafioletowych. To m.in. dlatego lampy ultrafioletowe wykorzystywane są pomocniczo do dezynfekcji powierzchni i przedmiotów. Niestety lampy ultrafioletowe wytwarzają ozon tylko w niskich stężeniach. Ogranicza to ich skuteczność.

Ponieważ ozon jest wysoce reaktywny i ma krótki okres półtrwania, bardzo trudno jest go przechowywać i transportować. To właśnie dlatego ozon musi być zawsze generowany na miejscu i powinien być wykorzystywany do natychmiastowego użycia. To sprawia, że przenośny kompaktowy ozonator wody będzie skuteczniejszy, niż dezynfekcja ozonowaną wodą z kranu.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o ozonatorach wody Tersano, to zapraszamy do kontaktu z naszym biurem. Z chęcią podzielimy się naszą wiedzą o skuteczności metody ozonowania i opowiemy o sposobie jej wykorzystania w praktyce.

Komentarze (0)

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności sklepu.